Tak Cukup Duit Nk Bayar Tol. Siapa Yg Allah Hantar Untuk Tolong Amat MENGEJUTKAN !!!

 


Tak Cukup Duit Nk Bayar Tol. Siapa Yg Allah Hantar Untuk Tolong Amat MENGEJUTKAN !!! | Pagi itu saya memasuki tol Sungai Petani Selatan untuk cepat sampai ke hospital dekat tol Sungai Petani utara. Bila menghampiri tol Sungai Petani utara, saya menyeluk pok#et mencari duit RM1.60 bayaran tol. Baru sedar tak baw#a wallet. Menyelongkar dalam dashb#oard kereta jumpa, duit syiling RM1.40 sen. Tak cukup 20 sen lagi. Saya memberhenti kereta agak jauh dari tol. Kepala ligat memikir mana nak cari duit 20 sen lagi. Selak pelapik kaki, buka bonet bel#akang, namun duit 20 sen tak ditemui.

Sekadar Gambar Hiasan.
Nak telefon anak sur#uh hantar, tentu kena pusing jauh. Dalam hati mengingat Alah moga dipermudahk#an. Nak masuk tol dan minta belas ihsan juru tol, rasa malu.
Semasa berdiri luar ker#eta memikir jalan, seorang penunggang motosikal OKU memberhenti motosikal roda empatnya menegur saya, bertanya adakah kereta saya rosak. Saya cepat mengatakan tidak. Masa itu saya hilang rasa malu meminta kepadanya 20 sen untuk mencukup#kan bayaran untuk keluar tol. Dia gelak kecil dan mengeluarkan duit seringgit, dan me#nyuruh saya menerimanya. Dia berlalu dengan ucapan salam setelah saya menyatakan penghargaan kpdnya.
Mungkin kejadian ini Allah memperingatkan saya bahawa sekaya mana kita, sebanyak mana harta kita, setinggi mana kedudukan kita, sebaik mana kenderaan ki#ta, itu bukan bermakna kita sudah tidak perlu orang lain dalam hidup. Jang#anlah memandang rendah kpd mereka yg kurang berada, kerana suatu hari mungkin kita meme#rlukan mereka. Tuhan boleh takdirkan apa juga. Mungkin kerana kereta kita besar, hebat, kita memicit hon kpd kancil dan viva kerana lambat untuk memotong, picit hon kp#d kapcai yg masuk ke lorong kereta atau tak mau mengelak bila berselisih dg motor dlm kampung.
Mungkin juga Allah mahu membiarkan saya merasai untuk seketika betapa resahnya mereka yg ti#dak berada, tidak mampu..Sedangkan orang lain tidak kecukupan sepanjang hidup. Mungkin juga Allah mahu mengingatkan saya bahawa setiap siling adalah rezeki dari Allah, besar nilainya. Ada ketika siling yg jatuh dibiar tidak dikutip, tetapi bila terjadi peristiwa ini mengajar betapa setiap silin#g besar nilainya disisi tuhan. Siling 20 sen yg saya cari wak#tu itu utk mencukupka#n bayaran tol tidak ternilai harganya.
Bila kita ditimpa kesusahan, bila kita dlm keadaan meminta dan mengharap, kerapkali yg datang menolong adalah mereka yg kurang berada. Berapa banyak ker#eta yg berlalu begitu sahaja, tetapi OKU yg bermotor inilah yg sanggup berhenti bertanya masalah dg hasrat utk menolong.
Allah se#lalu menegur kita, cuma kita yg tidak terasa teguran itu kerana kita mahu memikirkan setiap peristiwa yg berlaku kpd kita, yg dinampakkan kpd kita. Kita melalui semua adegan hidup bagai menaiki keretapi ekspress. Berhentilah sejenak untuk memikir kerana di dal#am Quran, Allah ada menyebutkan ‘sebagai peringatan kpd mereka yg mahu berfikir’. Ambillah#lah langkah untuk mula memikirkan… KREDIT FB Ustaz Ghani.

No comments:

Post a Comment