Baru Kahwin 4 Minggu Tapi Usia Janin 6 Minggu. Doktor Ini DEDAHKAN Bunting Pelamin Bukan Semuanya Sebab ZINA !!!

Baru Kahwin 4 Minggu Tapi Usia Janin 6 Minggu. Doktor Ini DEDAHKAN Bunting Pelamin Bukan Semuanya Sebab ZINA !!! | Tahniah. Puan disahkan mengandung. Mengikut kiraan, usia janin ini lebih kurang 6 minggu. Tapi doktor, kami baru kahwin 4 minggu lepas. Apa orang lain akan kata nanti?  Pasangan ini bernikah dan menaiki pelamin pada 28 Januari 2017 iaitu pada cuti raya cina yang lepas. 4 minggu kemudian iaitu 28 Februari 2017 pengantin perempuan disahkan mengandung dan usia janin dianggarkan 6 minggu.
Apa yang jadi sebenarnya? Jom baca dan kongsikan.
Bunting pelamin adalah misnomer. Ia seolah-olah menggambarkan pengantin perempuan telah hamil ketika bernikah dan menaiki pelamin sedangkan bukan itu yang berlaku sebenarnya.
Bagi individu yang bunting pelamin, anda akan dapati usia janin anda akan awal 1-2 minggu sebelum tarikh pernikahan dan mungkin boleh mengundang pandangan serong orang ramai. Contohnya anda berkahwin baru 4 minggu namun doktor mengatakan usia janin anda 6 minggu.
Di sinilah munculnya kata-kata nista daripada golongan yang suka menghina namun fakta pun tak tau. Jika ada yang mengutuk atau pandang serong, anda jangan bimbang atau malu kerana mereka telah secara sengaja membuka kebodohan dan keaiban mereka secara terbuka.
Mari saya tunjukkan kenapa ini terjadi.
Jika anda rujuk buku antenatal, ada tertulis tarikh LMP dan doktor juga akan bertanya bila hari pertama haid (menses) yang terakhir. Last Menstrual Period (LMP) ialah hari PERTAMA haid bermula.
contoh : 14 Januari 2017 (2 minggu sebelum.nikah)
Ovulation pula ialah hari ovum dilepaskan kira-kira sekitar hari ke-14.
contoh : 28 Januari 2017 (pada hari pernikahan)
Persenyawaan pula boleh berlaku dalam tempoh 12-24 jam selepas ovum dilepaskan. Sperma boleh hidup 3-7 hari di dalam rahim untuk bersaing mempersenyawakan ovum yang dilepaskan . dan mereka (sperma) secara purata hanya ada 12-24 jam sahaja untuk mempersenyawakan ovum yang akan luput selepas tempoh tersebut.
contoh : 28 Januari 2017 (pada malam pertama pernikahan)
Kebiasaanya wanita disahkan hamil selepas missed period atau tidak datang haid selama 1-2 minggu, dan ini akan trigger pasangan untuk melakukan ujian kehamilan melalui air kencing pada minggu ke-5 atau ke-6 dari tarikh haid yang pertama.
contoh : 28 Februari 2017 (4 minggu selepas nikah dan 6 minggu selepas haid yang pertama)
Apabila anda mengandung, doktor akan mengira usia janin anda bermula daripada tarikh LMP (sekiranya sangat pasti tarikh tersebut dan haid anda teratur serta tidak mengambil perancang keluarga) walaupun ketika itu belum ada persenyawaan berlaku.
contoh : LMP 14 Januari 2017, maka usia janin ialah 6 minggu pada 28 Februari 2017 (Usia janin yang dikira melalui tarikh haid pertama bukanlah usia janin sebenar, kerana janin terbentuk pada hari pesenyawaan.)
Bagi kes-kes lain yang tidak memenuhi syarat dalam kurungan, usia janin ditentukan melalui imbasan ultrasound seawal usia yang boleh. Jangan bimbang kerana semua kajian telah mengambil kira faktor ini untuk menentukan sama ada janin anda telah matang, belum matang, melebihi usia matang atau untuk apa-apa intervensi perubatan atau dalam menentukan parameter ultrasound.
Namun, apabila mengetahui fakta ini, ada pihak yang pandai-pandai lewatkan sendiri dua minggu sesuka hati seolah-olah penyelidik-penyelidik sebelum ini tidak pernah terfikir perkara sebegini. Ini hanya membahayakan diri dan bayi dalam kandungan.
Contohnya, selepas tempoh EDD iaitu tarikh dijangka bersalin, ada pihak yang enggan ke hospital dan sengaja menunggu 2 minggu lagi, kononnya mereka tahu tentang ini, sedangkan dengan berbuat demikian, risiko bayi mati dalam kandungan adalah sangat tinggi.
Akhir sekali, jangan pandang serong kepada individu yang bunting pelamin kerana anda hanya akan menampakkan kebodohan diri sendiri!
Sumber:-Mohd Fadhli Mohd Fauzi

Sumber: alamviral

1 comment:

 1. CROWNQQ I AGEN BANDARQ I BANDARQ ONLINE I ADUQ ONLINE I DOMINOQQ TERBAIK
  Yuk Buruan ikutan bermain di website Crownqq

  => Bonus Refferal 20%
  => Bonus Turn Over 0,5%
  => Minimal Depo 20.000
  => Minimal WD 20.000
  => 100% Member Asli
  => Pelayanan DP & WD 24 jam
  => Livechat Kami 24 Jam Online
  => Bisa Dimainkan Di Hp Android
  => Di Layani Dengan 5 Bank Terbaik
  => 1 User ID 8 Permainan Menarik

  WHATSAPP : +855967646513
  PIN BB : 2B382398


  ReplyDelete